Tamales plněné kořeněným vepřovým
140 min.
Ingredience
- 1,2litryVoda pitná
- 1kusLimetka
- 12kusůKukuřičné listy sušené
- 750mililitrůVývar slepičí
- 500gramůVepřové maso libové
- 600gramůMouka kukuřičná
- 450gramůSádlo škvařené
- 2lžíceSůl
- 2kusyChilli paprička
- 1lžíceOlej rostlinný
- 3stroužkyČesnek
- 2kusyBobkový list
- 0,5lžičkaNové koření celé
- 0,5kusCibule
- 0,5lžičkaKmín celý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1278 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
92 g
Sacharidy
88 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Maso nakrájíme na kostky, dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu a vaříme 40 minut.
- 2V jiném hrnci mezitím zahřejeme vývar. Do velké mísy dáme mouku a po částech přiléváme horký vývar, až vznikne tuhé těsto. Do jiné mísy dáme sádlo a šleháme šlehačem, až bude sádlo napěněné. Do sádla postupně přidáváme těsto, šleháme. Když je hotové, osolíme a zakryjeme.
- 3Kukuřičné listeny, tedy tenké proužky usušených stvolů z kukuřice, dáme do mísy a zalijeme horkou vodou. Máčíme 30 minut, aby změkly. V jiné míse máčíme stejnou dobu čili papričky ancho.
- 4Maso slijeme, necháme si asi 100 ml vývaru a maso nakrájíme najemno. Ve velkém hrci zahřejeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a drcený česnek, smažíme 2–3 minuty. Čili slijeme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Nové koření, kmín a bobkový list utlučeme v hmoždíři. Přidáme k cibulové směsi a dobře zamícháme, smažíme ještě 2–3 minuty. Přidáme nakrájené maso, vývar a vaříme, až se tekutina vstřebá. Necháme trochu vychladnout.
- 5Listeny slijeme a usušíme. Jeden delší listen položíme na vál, asi jednu dvanáctinu těsta položíme doprostřed listenu a roztáhneme ho až téměř ke krajům. Lžíci masové směsi dáme doprostřed těsta, na náplň složíme dvě dlouhé strany listenu, pak přeložíme jednu po druhé dvě strany, abychom vytvořili balíček. Jednu z krátkých stran vsuneme pokud možno do druhé, aby se balíček nerozmotal. Můžeme převázat kuchyňským provázkem.
- 6Tamales dáme do pařáku nad hrnec s vařící vodou a vaříme v páře asi 60 minut, vodu dle potřeby doléváme.
- 7Hotové balíčky dáme na talíř, necháme 10 minut stát a pak podáváme s plátky limetky. Strávníci si balíčky sami rozbalí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.