Tatarák po italsku z lososa a zeleniny
35 min.
Ingredience
- 500gramůLosos - filety
- 2lžíceCukr krupice
- 1kilogramSůl hrubozrnná
- 1kusAvokádo
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPaprika oranžová
- 200gramůCeler řapíkatý
- 10kusůRajčata Cherry
- 4kusyCibule perlová
- 2lžícePažitka
- 2lžícePetržel kudrnka
- 10kusůOlivy černé
- 3lžíceOlej olivový extra panenský
- 1lžičkaHořčice Dijonská
- 8plátkůCiabatta
- 1kusCitrony
- 0,5lžičkaOlej chilli
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
763 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
52 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
18 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Den předem si naložíme lososové filety: plátky lososa omyjeme, osušíme a z každé strany je posypeme krystalovým cukrem. Dno mělkého talíře posypeme nahusto krystalickou solí, na ni položíme pocukrované filety a zasypeme je zbytkem soli (spotřebujeme celé 1kg). Filety překryjeme potravinářskou fólií a dáme je do lednice minimálně na 10 hodin.
- 2Druhý den před přípravou bifteků lososové filety dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme je na proužky.
- 3Potom očistíme, oloupeme, zbavíme semínek, omyjeme a osušíme zeleninu, ovoce a bylinky: citrón, avokádo, mrkev, oranžovou papriku, řapíkatý celer s natí, cherry rajčata, drobné bílé cibulky, pažitku a petrželovou nať.
- 4Petrželovou a celerovou nať a pažitku pokrájíme velmi drobně a dáme do mísy. Stonky řapíkatého celeru, mrkev, papriku bez semínek a cibulky nakrájíme na velmi malé kostičky a dáme je do mísy s bylinkami. Přidáme k nim na čtvrtky pokrájené cherry rajčata a vypeckované olivy, které jsme si pokrájeli na čtvrtky. Zeleninu podle chuti osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, pokapeme olivovým a chilli olejem. Směs dobře promícháme.
- 5Vypeckované avokádo pokrájíme na stejně velké kostičky, jako zeleninu. Z citrónu vymačkáme šťávu do mísy a promícháme ji s hořčicí a avokádem. Potom avokádovou směs dáme do mísy k zelenině a vše důkladně promícháme. Kulaté formičky (vysoké přibližně 7-8 cm o průměru 8-10 cm) položíme na servírovací talíře. Zeleninu a plátky lososa rozdělíme na 4 díly. Každou formičku budeme postupně naplňovat zeleninou, na ni dáme plátek lososa, na losos poklademe zase zeleninu, na zeleninu dáme další plátek lososa a nakonec zeleninu. Mírně vše ve formičkách stlačíme. Opečeme si dozlatova plátky bílého chleba - ciabatty, na každý talíř položíme 2 teplé plátky, formičky odstraníme a ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.