Tažený škvarkový závin
50 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 20gramůSádlo škvařené
- 3decilitryVoda pitná
- 4,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 400gramůVepřové škvarky
- 1kusCibule
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžíceMajoránka
- 1lžičkaSůl mořská
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
744 kcal
Bílkoviny
81 g
Tuky
25 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
681 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 250 g hladké mouky, špetku soli, 1 vejce, 20g vlahého rozpuštěného sádla a přibližně 2,5 - 3 dl dl vlahé vody. Těsto dobře vypracujeme, musí být hladké, vláčné a nesmí se vůbec lepit. Vypracované těsto poprášíme hladkou moukou (1/2 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a odložíme k teplu, nebo ho dáme v míse na vyhřátý hrnec a necháme 30 minut odpočívat.
- 2Pak si rozprostřeme na stůl čistý bavlněný ubrus, který poprášíme hladkou moukou 3-4 lžíce a těsto válečkem rozválíme, pak rukama těsto vytahujeme co nejvíce dotenka.
- 3Mezitím co jsme nechali těsto odpočívat, si připravíme škvarkovou náplň: škvarky drobně nasekáme nebo je nahrubo pomeleme na masovém strojku a dáme je do mísy. Očištěnou cibuli a omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a osmažíme ji dozlatova spolu s posekanými škvarky a petrželkou. Přimícháme majoránku a sůl. Pak směs dobře promícháme. Vychladlou směsí posypeme povrch taženého těsta a těsto stočme do závinu. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut dozlatova.
- 4Tažený škvarkový závin podáváme k čaji nebo k vínu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.