Telecí játra s vinnou omáčkou
100 min.
Ingredience
- 3kusyCibule
- 600gramůJátra telecí
- 2lžíceSádlo škvařené
- 0,5kusCeler bulvový
- 1kusBobkový list
- 3kusyPepř bílý
- 1,5decilitryHovězí vývar základní
- 1,5decilitryVíno bílé
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaCukr krupice
- 3kusyPepř černý mletý
- 20gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůSlanina vepřová
- 1špetkaCitronová kůra
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
674 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
31 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
18 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Játra omyjeme a protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou.
- 2Rozpálíme tuk v pečící nádobě, přidáme nakrájenou cibuli, očištěný a na plátky nakrájený celer, citronovou kůru, bílý a černý pepř (po 3-4 kuličkách), bobkový list a vše osmahneme. Pak přidáme játra.
- 3Podlijeme bílým vínem a dáme péct přikryté do trouby.
- 4V průběhu pečení játra poléváme, pečeme doměkka.
- 5Potom je vyndáme a nakrájíme.
- 6Připravíme si trochu jíšky, zalijeme ji masitým vývarem, vyšleháme a přilijeme šťávu z vydušených jater. Povaříme, osolíme, přidáme asi špetku cukru a přilijeme trochu vína.
- 7Povařenou omáčku prolisujeme sítem. Omáčka by měla mít kyselejší chuť.
- 8Nakrájená játra osolíme a vložíme do omáčky, aby se nám prohřála.
- 9Játra upravíme na mísu a omáčku dáme do omáčníku. K příloze podáváme rýži či opečené brambory nebo krokety.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.