Telecí na víně s hříbky
110 min.
Ingredience
- 250gramůSlanina vepřová
- 1,4kilogramyTelecí plec
- 4kusyŠalotka
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř cayenský
- 5decilitrůBujón hovězí
- 1,5decilitryVíno bílé
- 100gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1,5decilitryVoda pitná
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 2špetkySůl mořská
- 1decilitrSmetana 16% (pochoutková)
- 6kusůPečivo pšeničné jemné máslové
- 200gramůHříbky čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
815 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
40 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
580 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Slaninu nakrájíme na kostičky. Telecí maso z plece omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou šalotku drobně pokrájíme, česnek utřeme.
- 2V teflonové pánvi si rozpálíme olej, na něm rozpustíme slaninu a orestujeme maso z každé strany dozlatova. K masu přidáme šalotku s česnekem a za stálého míchání restujeme další 2 minuty. Když má šalotka zlatavou barvu, vše vložíme do zapékací mísy. Maso osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- 3V misce si smícháme hovězí bujón s bílým vínem. K masu přimícháme konzervovaná rajčata, přelijeme bujónem s vínem, mísu zakryjeme a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme na 220°C 10-15 minut. Mezitím si misce rozmixujeme v 1.5 dl vody 3 lžíce hladké mouky. Po 10 minutách pečení přilijeme rozmíchanou mouku k masu, promícháme a pečeme při 190°C minimálně 1 hodinu. Během pečení 2x směs promícháme.
- 4Mezitím si očistíme a omyjeme malé hříbky. Osušíme je a nakrájíme na plátky. V pánvi na rozpuštěném másle (2 lžíce) hříbky podusíme, ochutíme je muškátovým oříškem, kmínem a mořskou solí. Poté je osmažíme dozlatova a přimícháme k masu. Když je maso měkké, pokrm dochutíme zakysanou smetanou a solí.
- 5K telecí roštěné podáváme bílé křupavé pečivo.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.