Telecí terina se zeleným pepřem
165 min.
Ingredience
- mleté maso
- 2kusyVejce slepičí
- 500gramůVepřový bok
- 2špetkyTymián čerstvý
- 2špetkyRozmarýn čerstvý
- 1decilitrVývar zeleninový
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžíceNakládaný zelený pepř
- 1kusCibule
- 750gramůTelecí brzlík
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusCeler řapíkatý
- 300gramůCuketa
- 100gramůSlanina vepřová
- 3lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 0,5decilitrSherry brandy
- 1kusMrkev kořen
- 2kusyCitrony
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžíceNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1101 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
88 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme čerstvým tymiánem, rozmarýnem a odložíme v zakryté míse do chladničky.
- 2Druhý den telecí terinu povaříme 5 minut v čisté vodě, pak ji stáhneme a očistíme od žilek, vložíme zpět do vody, přidáme k němu 0,5 dl Sherry brandy, sůl, 1/2 lžíce celého zeleného pepře, očištěnou omytou cibuli, mrkev, celer a cuketu, vše pokrájené na kostičky. Brzlík se zeleninou vaříme 15 minut, scedíme a necháme vychladit. Vývar zachytíme do druhé nádoby.
- 3Troubu zapneme na 180°C. Vepřový bůček jemně pomeleme na masovém strojku, přidáme k němu vajíčka, trošku vývaru (1/2 - 1dl) a dobře maso promícháme. Polovinou směsi vyložíme nádobu na terinu, rozložíme na ni polovinu pokrájené zeleniny, posypeme kuličkami zeleného pepře a rozložíme brzlík, který jsme rozkrájeli na 4 - 5 kusů. Brzlík pokryjeme druhou polovinou zeleniny, posypeme pepřem a nakonec rozložíme druhou polovinu mletého masa. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny, nádobu zakryjeme víkem, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme do trouby. Pečeme přibližně 1 3/4 hodiny při 180°C.
- 4Upečenou telecí terinu necháme vychladnout, pak ji zatížíme přiměřeným závažím a dáme do chladničky odležet. Podáváme ji druhý den s plátky ze 2 ks omytého citronu a čerstvou zeleninou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.