Teplý smetanový krém s chřestem a plísňovým sýrem
80 min.
Ingredience
- 250gramůChřest bílý
- 2kostkyBujón natur kuřecí
- 1kusCibule
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůSýr Hermelín (Camember, Encián)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 150mililitrůSmetana zakysaná 14%
- 1lžičkaMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
390 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
33 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1V litru vody rozdrobíme 2 kostky kuřecího bujonu.
- 2Chřest očistíme kartáčkem, oloupeme a nakrájíme na šikmé špalíky. Chřestové špalíky uvaříme do měkka ve vývaru z bujonu. Vařený chřest odložíme na talíř a ve vývaru ještě 15 minut vaříme chřestové slupky proto, aby byl chřestový vývar silnější. Chřestové slupky potom vyhodíme. V hrnci na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, a když cibulka zesklovatí, přidáme k ní uvařený chřest a podusíme.
- 3Na másle na mírném ohni rozmícháme hladkou mouku a vymícháme ji do světlé jíšky. Hotovou jíšku zalijeme přecezeným zeleninovým vývarem a vaříme 20 minut, aby byla mouka v jíšce poživatelná. Potom do polévky rozkrájíme na malé kousky plísňový sýr a mícháme na ohni tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Pak rozšleháme ve smetaně žloutky a vmícháme smetanu do polévky, kterou už jen zahřejeme, ale nevaříme. Na závěr polévkový krém okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.