Terina z jater po dánsku
120 min.
Ingredience
- 30gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 125mililitrůVývar telecí
- 700gramůJátra vepřová
- 650gramůSádlo syrové
- 3kusySardelové řezy
- 1kusCibule
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaZázvor mletý
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
64 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
232 mg
Cukr
475 mg
Postup přípravy
- 1Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Dáme ovšem pozor, aby nezhnědla. Pak k ní přilijeme smetanu a telecí vývar. Mícháme dohladka, aby nevznikly hrudky, a provaříme. Pak hotovou omáčku sundáme z plotny.
- 2350 g syrového sádla a vepřová játra pokrájíme na kostičky. Vložíme do mixéru a přidáme ještě sardelové řezy a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno promixujeme, případně, nemáme-li mixér, dvakrát umeleme na masovém strojku. Nakonec vzniklou fáš propasírujeme přes síto.
- 3Do velkého kastrolu vlijeme vodu tak, aby měla hladinu asi 4,5 centimetru nade dnem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kastrol vložíme do trouby.
- 4Do připravené omáčky vmícháme jedno vejce a postupně po částech přidáváme také játrovou fáš. Opepříme, osolíme a přidáme mletý zázvor.
- 5Formu vyložíme syrovým sádlem nakrájeným na plátky a dokonale vyplníme připravenou fáší. Povrch také poklademe plátky syrového sádla. Přikryjeme a vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme hodinu ve vodní lázni. Pak troubu vypneme a ještě 15 minut v ní terinu necháme dojít.
- 6Pak ji ponecháme vychladit, nejlépe až do druhého dne. Krájíme na plátky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.