Terina z jater po dánsku

120 min.
Dánsko

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
64 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
232 mg
Cukr
475 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Dáme ovšem pozor, aby nezhnědla. Pak k ní přilijeme smetanu a telecí vývar. Mícháme dohladka, aby nevznikly hrudky, a provaříme. Pak hotovou omáčku sundáme z plotny.
  • 2
    350 g syrového sádla a vepřová játra pokrájíme na kostičky. Vložíme do mixéru a přidáme ještě sardelové řezy a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno promixujeme, případně, nemáme-li mixér, dvakrát umeleme na masovém strojku. Nakonec vzniklou fáš propasírujeme přes síto.
  • 3
    Do velkého kastrolu vlijeme vodu tak, aby měla hladinu asi 4,5 centimetru nade dnem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kastrol vložíme do trouby.
  • 4
    Do připravené omáčky vmícháme jedno vejce a postupně po částech přidáváme také játrovou fáš. Opepříme, osolíme a přidáme mletý zázvor.
  • 5
    Formu vyložíme syrovým sádlem nakrájeným na plátky a dokonale vyplníme připravenou fáší. Povrch také poklademe plátky syrového sádla. Přikryjeme a vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme hodinu ve vodní lázni. Pak troubu vypneme a ještě 15 minut v ní terinu necháme dojít.
  • 6
    Pak ji ponecháme vychladit, nejlépe až do druhého dne. Krájíme na plátky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.