Toskánský ovocný koláč s jablky a hruškami
65 min.
Ingredience
- Marinované sušené ovoce s oříšky
- 50gramůHrozinky
- 50gramůBrusinky sušené
- 1hrstOříšky piniové
- 50mililitrůLikér Maraschino (Maraska)
- Na vytření formy
- Ovoce
- 2kusyJablka
- 2kusyHrušky
- 2lžíceCukr třtinový
- 2špetkySkořice mletá
- Těsto
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 200gramůCukr krupice
- 90gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 100mililitrůMléko plnotučné
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2754 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
267 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
5 g
Cukr
59 g
Postup přípravy
- 1Omyté a odkapané brusinky, hrozinky a piniové oříšky dáme do misky, zalijeme je višňovým likérem a necháme je přibližně 20-30 minut v likéru. Troubu si předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu vytřeme máslem. Chemicky neošetřený citrón omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj 1/2 lžíce kůry.
- 2Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme sůl, citrónovou kůru a vše promícháme.
- 3Do druhé mísy odměříme krupicový cukr, k němu nakrájíme změklé máslo a vyšleháme krém, do kterého postupně zašleháme vejce a mléko. Důkladně vše promícháme, pak těsto nalijeme do připravené formy.
- 4Omytá velká jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, rozkrájíme na poloviny, jadřince vykrojíme. Z ovoce nakrájíme 2-3mm silné plátky do mísy, přidáme oříškovou směs i s likérem a zlehka promícháme, aby jsme plátky ovoce nerozmačkali. Ovocnou směs poklademe (pokud možno ozdobně) na povrch těsta, vše poprášíme troškou skořice a posypeme třtinovým cukrem.
- 5Koláč vložíme do předehřáté trouby a pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nákrájíme a podáváme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.