Tradiční bílý kvasový chléb z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 1litrVoda pitná
- 150gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 150gramůBrambory
- 600gramůMouka pšeničná hladká
- 2lžičkySůl
- 1lžíceCukr krupice
- 3,5gramyDroždí sušené
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
453 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
2 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2Btrambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.
- 3S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.
- 4Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 5V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
- 6Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.