Tradiční bílý kvasový chléb z domácí pekárny

85 min.
Česká republika

Ingredience

    • 1litrVoda pitná
    • 150gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 150gramůBrambory
    • 600gramůMouka pšeničná hladká
    • 2lžičkySůl
    • 1lžíceCukr krupice
    • 3,5gramyDroždí sušené
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
453 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
2 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
  • 2
    Btrambory omyjeme a uvaříme ve slupce, vychladlé oloupeme a prolisujeme.
  • 3
    S uzrálým kváskem a uvařenými prolisovanými bramborami můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 2,5 dl vody, přidáme uzrálý kvas a prolisované brambory. Přisypeme hladkou pšeničnou mouku, uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl, do druhého nasypeme cukr.
  • 4
    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme základní program pro chléb o váze 1,1 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
  • 5
    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přilijeme vodu.
  • 6
    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.