Tradiční smetanové švédské pečivo
65 min.
Ingredience
- Kvásek
- 1,5decilitrySmetana 12% (konzumní)
- 0,5lžičkaSirup cukrový
- 40gramůDroždí
- Na posypání a potření těsta
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na posypání koláče
- 50gramůMandle
- 60gramůOřechy vlašské
- 2lžíceCukr krystal
- Na vytření pekáčku
- Těsto
- 1gramMouka pšeničná hladká T 650
- 5lžicCukr krupice
- 1,5decilitrySmetana 12% (konzumní)
- 2špetkySůl
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůHrozinky
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
388 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
24 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.
- 2Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.
- 3Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.
- 4Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).
- 5Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.