Tradiční smetanové švédské pečivo

65 min.
Švédsko

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
388 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
24 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
3 g
Cukr
28 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do misky nalijeme 1 dl vlažné smetany. Rozdrobíme do ni kvasnice, přidáme půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Zlaté hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme okapat.
  • 2
    Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme 1,5 dl vlažné smetany, rozpuštěné vlahé máslo, cukr, sůl, vejce a zlaté hrozinky. Přidáme kvásek, těsto důkladně vypracujeme. Poprášíme moukou, zakryjeme čistým ubrouskem a necháme v teple asi 40 minut vykynout.
  • 3
    Pekáček vytřeme máslem, dáme do něj vykynuté těsto a upravíme povrch. Těsto necháme znovu nakynout asi 15 minut. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme krystalovým cukrem, nakrájenými mandlemi a ořechy.
  • 4
    Pečeme v předehřáté troubě na 170°C - 180°C do zlatohněda (přibližně 45 minut).
  • 5
    Těsto po vychladnutí nakrájíme na kostky, dáme na mísu a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.