Tradiční vídeňský řízek

21 min.
Rakousko

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
529 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
39 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
326 mg
Cukr
724 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Maso z telecí kýty, nejlépe z ořechu, nakrájíme nejprve na tloušťku asi 2 cm, ale nedokrojíme až do konce. Teprve druhý řez ve stejné tloušťce dokončíme tak, aby se maso oddělilo. Plátky masa rozevřeme jako knihu, opatrně je rozklepeme do tenka a nožem nakrojíme blanky, případně i okraje masa, aby se řízky během smažení nekroutily.
  • 2
    Maso z obou stran osolíme a potom obalíme v trojobalu: nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Přepuštěné máslo (to připravíme tak, že máslo zvolna zahříváme v kastrůlku, dokud se syrovátka neoddělí od tuku: syrovátka klesne ke dnu a nahoře zůstane jen čistý mléčný tuk) rozehřejeme v pánvi a řízky v něm z obou stran pozvolna smažíme dozlatova – asi 3 minuty z každé strany. Usmažené řízky vyjmeme na papírovou utěrku nebo ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.