Tutmanik - tvarohový zákusek
70 min.
Ingredience
- 200gramůMáslo čerstvé
- 20gramůDroždí
- 1špetkaCukr krupice
- 4decilitryVoda pitná
- 500gramůTvaroh tvrdý
- 2lžičkySůl
- 800gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 8decilitrůJogurt bílý
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
566 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
21 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
3 g
Cukr
196 mg
Postup přípravy
- 1Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1 dl vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme mouku, sůl, zamícháme a přiléváme tolik vlažné vody (3-4 dl), abychom vypracovali vláčné těsto (jako na buchty). Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout.
- 2Asi po 20 minutách z každého dílu vyválíme placku vysokou asi 2 cm a potřeme máslem. První placku položíme na plech vymazaný máslem, posypeme ji nastrouhaným tvarohem, posolíme, položíme druhou placku pomazanou máslem, zase na ni dáme nastrouhaný tvaroh. Takto opakujeme a povrch poslední placky potřeme 2 dl bílého jogurtu. Ostrý nůž si namočíme do teplé vody a koláč pokrájíme na kosočtverce a vložíme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 200°C. přibližně 20 - 30 minut.
- 3Upečený tvarohový koláč tutmanik servírujeme vychladlý s miskou bílého jogurtu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.