Ulutma
75 min.
Ingredience
- náplň
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceKrupice dětská
- 250gramůOřechy vlašské
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1kusCitrony
- 8kusůVejce slepičí
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaHřebíček mletý
- sirup
- 2lžíceCitronová šťáva
- 5decilitrůVoda pitná
- 800gramůCukr krupice
- těsto
- 500gramůListové těsto
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
536 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
28 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
50 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 60 g másla a 200 g cukru, postupně přimícháme 8 žloutků, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 250 g pomletých ořechů a prosátou hladkou mouku a krupici. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z 8 bílků.
- 2Listové těsto si rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále každý díl vyválíme na tenký plát o rozměrech pečicího plechu. Na olejem vymazaný plech položíme jeden plát těsta, na který rozetřeme vyšlehané ořechové těsto a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Takto připravený koláč pokrájíme ostrým nožem na trojúhelníky, ale nedokrojíme až na dno. Plech s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 170°C a dopečeme. Upečená ulutma by měla mít zlatohnědou kůrku.
- 3Po upečení necháme moučník vychladnout a polijeme ho hustým sirupem, který jsme si uvařili z 5 dl vody, 2 lžic citronové šťávy a 800 g cukru. Politou ulutmu posypeme rozsekanými mandlemi a necháme ztuhnout.
- 4Porce krájíme na předem označené trojúhelníky a podáváme k černé kávě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.