Ulutma

75 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
16

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
536 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
28 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
3 g
Cukr
50 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do mísy dáme 60 g másla a 200 g cukru, postupně přimícháme 8 žloutků, nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 250 g pomletých ořechů a prosátou hladkou mouku a krupici. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný tuhý sníh z 8 bílků.
  • 2
    Listové těsto si rozdělíme na dva díly a na pomoučeném vále každý díl vyválíme na tenký plát o rozměrech pečicího plechu. Na olejem vymazaný plech položíme jeden plát těsta, na který rozetřeme vyšlehané ořechové těsto a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Takto připravený koláč pokrájíme ostrým nožem na trojúhelníky, ale nedokrojíme až na dno. Plech s koláčem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 200°C. Po 15 minutách teplotu zmírníme na 170°C a dopečeme. Upečená ulutma by měla mít zlatohnědou kůrku.
  • 3
    Po upečení necháme moučník vychladnout a polijeme ho hustým sirupem, který jsme si uvařili z 5 dl vody, 2 lžic citronové šťávy a 800 g cukru. Politou ulutmu posypeme rozsekanými mandlemi a necháme ztuhnout.
  • 4
    Porce krájíme na předem označené trojúhelníky a podáváme k černé kávě.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.