Ušelo ze Slopného

32 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
358 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
24 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme.
  • 2
    Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme pod tekoucí vodou (podle kyselosti), dáme do hrnce a zalijeme 0.5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a zelí, pomalu vaříme asi 15 minut pod pokličkou. Pak k němu přimícháme 5 dl mléka s 1 dl smetany. Za stálého míchání přidáme 2 vejce, vaříme asi 2 minuty, pak polévku odstavíme z plotny. Dochutíme ji solí (0.5-1 lžičkou) a cukrem, odstraníme koření.
  • 3
    Na talíře pokrájíme na čtvrtky uvařené vajíčka, zalijeme je "ušelem" a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 25. 2. 2017
Ušelo ze Slopného
Dobrá polévka, připomíná mi naši starodávnou couračku, ta se ale zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně. Zelí jsem neproplachovala a drobné koření vařím v nerezovém čajítku, abych ho pak nemusela složitě lovit. Šlo by dát i do malého plátěného ubrousku nebo sáčku, jak to dělávaly naše babičky. Hodnotím kladně.