Ušelo ze Slopného
32 min.
Ingredience
- Polévka
- 400gramůZelí kysané
- 0,5litrVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 4kusyNové koření celé
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 1,5lžičkyCukr krupice
- 5kusůPepř černý celý
- Vařená vajíčka
- 0,5litrVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
358 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
24 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V rendlíku v 0.5 litru vody uvaříme 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je vychlazené oloupeme.
- 2Kysané domácí zelí v sítu mírně propláchneme pod tekoucí vodou (podle kyselosti), dáme do hrnce a zalijeme 0.5 litru vody. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a zelí, pomalu vaříme asi 15 minut pod pokličkou. Pak k němu přimícháme 5 dl mléka s 1 dl smetany. Za stálého míchání přidáme 2 vejce, vaříme asi 2 minuty, pak polévku odstavíme z plotny. Dochutíme ji solí (0.5-1 lžičkou) a cukrem, odstraníme koření.
- 3Na talíře pokrájíme na čtvrtky uvařené vajíčka, zalijeme je "ušelem" a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 25. 2. 2017
Ušelo ze Slopného
Dobrá polévka, připomíná mi naši starodávnou couračku, ta se ale zahušťuje moukou rozmíchanou ve smetaně. Zelí jsem neproplachovala a drobné koření vařím v nerezovém čajítku, abych ho pak nemusela složitě lovit. Šlo by dát i do malého plátěného ubrousku nebo sáčku, jak to dělávaly naše babičky. Hodnotím kladně.