Valašské koláče s hruškami
50 min.
Ingredience
- 15gramůDroždí
- 150mililitrůMléko polotučné
- 30gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová kůra
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 30gramůCukr moučkový
- 220gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMouka pšeničná hrubá
- Na drobenku
- 40gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 30gramůMáslo čerstvé
- 60gramůMouka pšeničná hrubá
- Na náplň
- 400gramůHrušky sušené
- 600mililitrůVoda pitná
- 4lžícePovidla švestková
- 1kusCukr vanilka
- 4lžícePerník
- 1kusSkořice celá
- 5kusůHřebíček
- 2lžíceRum
- Na plech
- Na pokapání koláče
- 30gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceRum
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
714 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
22 g
Sacharidy
122 g
Vláknina
10 g
Cukr
53 g
Postup přípravy
- 1Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.
- 2Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.
- 3V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.
- 4Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.
- 5Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.
- 6Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.