Valašské šeške s mákem
57 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 1litrVoda pitná
- 2,5lžičkySůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 4lžíceMák mletý
- 4lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 8lžicMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
651 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
37 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
5 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Omyté brambory ve slupce zalijeme 1 litrem vody a uvaříme je doměkka. Pak je slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse brambory smícháme se solí (0,5 lžičky), žloutkem, hrubou moukou a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál, dobře ho propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout.
- 2Do misky dáme pomletý mák, práškový cukr, vanilkový cukr a směs promícháme. V kastrolku rozpustíme máslo.
- 3Těsto rozdělíme na 3-5 dílů, vyválíme válečky o síle asi 3 cm a nožem nakrájíme dílky 1-2 cm silné. Z každého dílku vyválíme šištičku o průměru asi 1 cm.
- 4Do hrnce dáme vařit 2,5 litry vody s 2 lžičkami soli. "Šeške" naházíme do vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, vaříme je asi 1-2 minuty a hned je sítem vytahujeme. Odkapané dáváme na talíře, posypeme mákem, polijeme máslem (2 lžíce na porci) a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.