Vánoční čokoládový koláč s mandlemi
90 min.
Ingredience
- 15gramůMáslo čerstvé
- 6kusůVejce slepičí
- 250gramůCukr moučkový
- 1lžičkaCukr vanilka
- 50gramůMandle
- 0,25lžičkaSkořice mletá
- 1špetkaHřebíček
- 1lžičkaLimetková kůra
- 4lžičkyKáva Espresso
- 150gramůČokoláda hořká
- Zdobení
- 4lžícePomerančová šťáva
- 1lžíceCukr krupice
- 15gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMandle
- 0,25lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
312 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
15 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
1 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Koláčovou formu vymažeme částí másla.
- 2Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se zbylým máslem.
- 3V míse smícháme vejce, moučkový a vanilkový cukr a vyšleháme, až vznikne hustá pěna. Do pěny vmícháme mleté mandle, skořici, hřebíček, limetkovou kůru a rozpustnou kávu. Nakonec do mísy přidáme čokoládovo-máslovou směs. Důkladně promícháme.
- 4Těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Formu vyjmeme z trouby a dort necháme zchladnout.
- 5Do pánve nalijeme pomerančovou šťávu, přidáme máslo, cukr, skořici a za stálého míchání rozpustíme, poté minutu povaříme a necháme zkaramelizovat. Poté přimícháme mandle a ještě prohřejeme.
- 6Z koláče sejmeme formu a povrch zdobíme zkaramelizovanými mandlemi. Poté ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.