Vánoční drážďanská štola
115 min.
Ingredience
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 70gramůDroždí
- 150gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCitronová kůra
- 0,25litrMléko polotučné
- 100gramůMáslo čerstvé
- 500gramůBrusinky sušené
- 100mililitrůRum
- 100gramůMandle
- 100gramůOřechy vlašské
- 4lžíceVoda pitná
- 0,5lžičkaKardamom
- Zdobení
- 100gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr moučkový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
705 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
25 g
Sacharidy
105 g
Vláknina
4 g
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
- 2Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.
- 3Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.
- 4Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
út 8. 12. 2015
Vánoční drážďanská štola
Vynikající štola, která zachutná dospělým i malým. Určitě se na Vánoce u vás neztratí. Ale můžete si ji upéct i jindy než jen o adventu. Je moc dobrá.