Vánoční pudink
885 min.

Ingredience
- 500gramůHrozinky
- 100mililitrůRum
- 12gramůDroždí
- 140gramůStrouhanka
- 450gramůMáslo čerstvé
- 150gramůCukr krupice
- 3špetkySůl
- 4kusyVejce slepičí
- 3špetkyMuškátový oříšek
- 250gramůŠvestky sušené
- 250gramůKandované ovoce
- 2špetkySkořice mletá
- 100gramůCukr moučkový
- 50mililitrůCitronová šťáva
- 160gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200mililitrůKoňak Armaňak
- 500mililitrůVoda pitná
- 200mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1545 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
68 g
Sacharidy
203 g
Vláknina
8 g
Cukr
141 g
Postup přípravy
- 1500 ml vody smícháme s rumem a namočíme do ní hrozinky. Oloupeme kůru z 1 citronu a necháme chvilku povařit ve vroucí vodě, poté pokrájíme na drobné kousky.
- 2Smícháme mouku, 250 g másla, droždí, strouhanku, cukr a sůl. Dobře promícháme. Přilijeme mléko s rozmíchanými vejci a muškátovým oříškem. Znovu dobře promícháme. Do těsta přimícháme hrozinky, ovoce a skořici. Dále mícháme 5 minut. Poté necháme těsto odležet 6 hodin v chladu. Do odleženého těsta přimícháme 12 ml koňaku.
- 3Formu vymažeme máslem a těsto do ní nalijeme. Pečeme 8 hodin při 150 °C ve vodní lázni. Před vyklopením necháme zcela vystydnout, až do podávání uchováme v chladu.
- 4Před servírováním ohřejeme pudink ve vodní lázni.
- 5Připravíme si brandy butter.
- 6200 g másla vyšleháme společně se 48 ml koňaku, 100 g moučkového cukru, 50 ml citrónové šťávy a špetkou muškátového oříšku.
- 7Před podáváním pudink nakrájíme na tenčí plátky, polijeme 100 ml koňaku a zapálíme. K plátkům přiložíme vždy trochu brandy butter.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.