Vánoční švestková omáčka z Brtnice
80 min.
Ingredience
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusBadyán
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceOřechy vlašské
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžíceHrozinky
- 1lžíceFíky sušené
- 1kusHřebíček
- 2lžíceMandle
- 200gramůŠvestky
- 1kusCitrony
- 2lžícePerník švestkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
208 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
12 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
4 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme sušené švestky a dáme vařit na 10 minut do vody. Přidáme dvě kolečka citronu i s kůrou, kousek celé skořice, asi 5 hřebíčků a kousek badyánu.
- 2Po uvaření scedíme, švestky vypeckujeme, rozkrájíme a vložíme zpět do švestkového vývaru.
- 3Přidáme po dvou lžicích nakrájené ořechy a mandle (vyloupané), po jedné lžíci rozinky a nakrájené fíky, 1 vanilkový cukr a cukr dle chuti.
- 4Pro zahuštění přidáme asi 2 lžíce strouhaného perníku a vaříme na mírném ohni asi 20 minut.
- 5Podáváme jako samotnou omáčku na Štědrý den a to buď teplou, vlažnou nebo i studenou. Je chutná k vánočce a vánočnímu pečivu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.