Vánoční věnec
210 min.
Ingredience
- 1kilogramMouka pšeničná hladká
- 500mililitrůMléko polotučné
- 100gramůCukr krupice
- 60gramůDroždí
- 1kusVejce slepičí
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 200gramůMáslo čerstvé
- 100gramůHrozinky
- 30gramůMandle
- 1lžíceRum
- 0,5lžičkaSůl
- Na pomazání a posypání
- 1kusVejce slepičí
- 2lžíceCukr moučkový
- 30gramůMandle
- 0,5baleníCukr vanilka
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
856 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
31 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
2 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
- 2V míse smísíme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme v mléce rozmíchané žloutky s vejci, vlijeme rozpuštěné máslo, rum a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme hrozinky, mandle, které jsme spařili, oloupali a nakrájeli na nudličky. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté těsto rozdělíme na tři díly a upleteme cop. Z copu utvoříme věnec, potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme oloupanými mandlemi nakrájenými na nudličky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
- 3Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C, po pěti minutách teplotu snížíme na 120 °C a věnec dopečeme. Upečený věnec necháme prochladnout, posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.