Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou

65 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
572 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
45 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.
  • 2
    Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.
  • 3
    Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.
  • 4
    Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.
  • 5
    Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.