Vařené brambory - sedm šťouchů do kucmochu
60 min.
Ingredience
- 80gramůMák mletý
- 2,5lžíceCukr moučkový
- 600gramůBrambory
- 1lžičkaSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 6lžicMouka polohrubá
- 120gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
452 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
33 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Mák jemně pomeleme, odložíme do misky a smícháme s moučkovým cukrem.
- 2Oloupané a omyté brambory pokrájíme, dáme je do hrnce s osolenou vodou a uvaříme je téměř doměkka (vaříme 15 minut). Pak brambory scedíme tak, že z nich jen odlijeme a zachytíme 1/2 vývaru. Druhou stranou vařečky do brambor uděláme "sedm šťouchů do kucmochu", tzn.: brambory si setřeseme a uděláme do nich díry. Do těchto otvorů nasypeme polohrubou mouku tak, že otvory budou zasypány a brambory lehce posypané. Hrnec zakryjeme pokličkou a dáme ho na plotnu s velmi nízkou teplotou. Takto je necháme pařit ještě 20 minut, pak brambory vyšleháme na kaši. Pokud je tato kaše "kucmoch" hustá, zředíme ji vývarem z brambor.
- 3Polévkovou lžící, namočenou v másle, vykrajujeme noky, pokládáme na talíře, posypeme mákem smíchaným s cukrem, každou porci polijeme rozpuštěným máslem, a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.