Vařený rýžový nákyp s karamelizovanými jablky
75 min.
Ingredience
- 300mililitrůMléko polotučné
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVanilkový lusk
- 150gramůRýže loupaná
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 250gramůCukr krupice
- 50mililitrůCalvados
- 1lžíceVoda pitná
- 50gramůMáslo čerstvé
- 3kusyJablka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
33 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
3 g
Cukr
51 g
Postup přípravy
- 1Ve vyšším kastrolu s nepřilnavým povrchem svaříme mléko se šlehačkou a vanilkovým luskem, a pak na 10 minut odstavíme. Potom vrátíme na oheň, přidáme rýži a pomalu ji za občasného promíchání vaříme asi 20 minut, až se téměř všechna tekutina vsákne a rýže je měkká. Vanilkový lusk vyjmeme.
- 2V misce utřeme žloutky se 150 g krupicového cukru, žloutkovou pěnu pak opatrně vmícháme do rýže a zahříváme asi 5 minut. Když rýže zhoustne, odstavíme ji, necháme mírně zchladnout a vmícháme calvados.
- 3Jablka oloupeme a vykrajovátkem na meloun z nich vytváříme kuličky.
- 4Zbytek krupicového cukru se lžící vody zahříváme v silnostěnné pánvi. Když cukr zkaramelizuje, přimícháme máslo a necháme ho s karamelem rozpustit. Potom přisypeme kuličky z jablek, zahříváme spolu 5-6 minut a promícháme tak, aby byly kuličky karamelem dobře obaleny.
- 5Rýži rozdělíme na talíře a servírujeme ji posypanou karamelizovanými jablky a přelitou zbylým karamelem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.