Vasův dort s pomerančem

120 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
18

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
344 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
14 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
2 g
Cukr
44 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve spaříme mandle, oloupeme je a pomeleme, pak pomeleme i vlašské ořechy a každý druh si odložíme zvlášť.
  • 2
    Chemicky neošetřený pomeranč nastrouháme, dáme do skleničky a k ní vymačkáme pomerančovou šťávu.
  • 3
    Připravíme si těsto na korpus: v míse utřeme 4 žloutky se 75 g cukru a postupně k nim přimícháme 10 g hladké mouky, vyšlehaný tuhý sníh z 5 bílků a pomleté mandle. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 20-25 minut.
  • 4
    Mezitím zhotovíme náplň: 1/8 dl mléka v hrnci svaříme s 60 g cukru, přidáme k němu pomleté vlašské ořechy a při mírné teplotě krátce povaříme a odstavíme z plotny. V misce utřeme 4 žloutky se lžící cukru, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou (z jednoho pomeranče), rozehřátou čokoládu a vše přimícháme do vychladlé náplně s ořechy. Ještě si utřeme měkké máslo do pěny a po malých částech ho zašleháme do krému.
  • 5
    Uvaříme hustý sirup z 2 dl vody a 250 g cukru, kastrol se sirupem dáme nad páru a postupně do něj zamícháme vyšlehaný tuhý sníh z 6 bílků a vymícháme si hustou a hladkou hmotu, potom hned hrnec stáhneme z plotny a mícháme až do vychladnutí.
  • 6
    Na vychladlý dortový korpus navrstvíme ořechový krém.
  • 7
    Potom celý dort potřeme sirupovým krémem a zbytek krému dáme do stříkačky a krémem ozdobíme dort podle vlastní fantazie. Dozdobíme kandovanými nebo čerstvými višněmi.
  • 8
  • 9

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.