Vasův dort s pomerančem
120 min.
Ingredience
- dortový korpus
- 20gramůMáslo čerstvé
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 250gramůCukr krupice
- 2lžíceMouka polohrubá
- 75gramůMandle
- 10gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- na ozdobu
- ořechový krém
- 250gramůCukr krupice
- 200gramůOřechy vlašské
- 1kusPomeranče
- 30gramůČokoláda hořká
- 0,13decilitrMléko polotučné
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- sirupový krém
- 2decilitryVoda pitná
- 250gramůCukr krupice
- 6kusůVaječný bílek slepičí
Počet porcí:
18Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
344 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
14 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
2 g
Cukr
44 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve spaříme mandle, oloupeme je a pomeleme, pak pomeleme i vlašské ořechy a každý druh si odložíme zvlášť.
- 2Chemicky neošetřený pomeranč nastrouháme, dáme do skleničky a k ní vymačkáme pomerančovou šťávu.
- 3Připravíme si těsto na korpus: v míse utřeme 4 žloutky se 75 g cukru a postupně k nim přimícháme 10 g hladké mouky, vyšlehaný tuhý sníh z 5 bílků a pomleté mandle. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 20-25 minut.
- 4Mezitím zhotovíme náplň: 1/8 dl mléka v hrnci svaříme s 60 g cukru, přidáme k němu pomleté vlašské ořechy a při mírné teplotě krátce povaříme a odstavíme z plotny. V misce utřeme 4 žloutky se lžící cukru, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou (z jednoho pomeranče), rozehřátou čokoládu a vše přimícháme do vychladlé náplně s ořechy. Ještě si utřeme měkké máslo do pěny a po malých částech ho zašleháme do krému.
- 5Uvaříme hustý sirup z 2 dl vody a 250 g cukru, kastrol se sirupem dáme nad páru a postupně do něj zamícháme vyšlehaný tuhý sníh z 6 bílků a vymícháme si hustou a hladkou hmotu, potom hned hrnec stáhneme z plotny a mícháme až do vychladnutí.
- 6Na vychladlý dortový korpus navrstvíme ořechový krém.
- 7Potom celý dort potřeme sirupovým krémem a zbytek krému dáme do stříkačky a krémem ozdobíme dort podle vlastní fantazie. Dozdobíme kandovanými nebo čerstvými višněmi.
- 8
- 9
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.