Vdolky z bramborového těsta
55 min.
Ingredience
- 350gramůBrambory
- 350gramůMouka pšeničná hladká
- 350gramůMouka polohrubá
- 1kusVejce slepičí
- 10gramůDroždí
- 30gramůHera
- 1špetkaSůl
- 125gramůCukr krupice
- 750mililitrůVoda pitná
- 2,5decilitryMléko polotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
440 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
5 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
3 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme a v horké vodě je uvaříme ve slupce. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
- 2V mísce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící krystalového cukru na kaši, zalijeme ji vlažným mlékem, zaprášíme trochou hladké mouky a necháme pod utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout.
- 3Ve větší míse z nastrouhaných brambor, polohrubé a zbylé hladké mouky, vajíčka, zbylého krystalového cukru, soli a vykynutého kvásku vypracujeme hladké těsto, z kterého vytvarujeme malé bochánky.
- 4Bochánky rozložíme na plech s pečicím papírem a necháme je ještě asi 10 minut kynout. Pak je potřeme Herou a pečeme 30 minut v troubě, předehřáté na 180 stupňů. Upečené ještě horké bramborové vdolky ihned ještě jednou potřeme Herou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 1. 5. 2016
Vdolky z bramborového těsta
Starodávné lidové recepty mají své kouzlo, vdolky znám už několik let. Brambory dodají těstu vláčnost a kyprost. S těstem se dobře pracuje a vdolky jsou moc dobré. Jen jsem přidala trošku strouhané citronové kůry a potírala jsem máslem, aby byly voňavější. Doporučuju 😁