Velikonoční beránek pro celiaky

75 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
533 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
28 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
381 mg
Cukr
49 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky. Hrozinky v sítu omyjeme a necháme okapat.
  • 2
    V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu, za stálého míchání, budeme přilévat 5 dl až 1 dl horké vody. Přilijeme rozpuštěné máslo a sladkou smetanu. Poté přes síto budeme za stálého míchání přisypávat bezlepkovou mouku s bezlepkovovým práškem do pečiva. Směs promícháme a ještě přidáme hrozinky a mandle s ořechy. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.
  • 3
    Formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou jemnou strouhankou. Těsto nalijeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 180°C-190°C péct. Pečeme dozlatova asi 40 minut.
  • 4
    Upečeného beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
  • 5
    Připravíme citrónovou polevu: v misce smícháme 1 bílek se 150 g prosátého moučkového cukru a citrónovou šťávu. Vychladlého beránka polijeme polevou, čumáček zabarvíme kakaem a oči vytvoříme hřebíčky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.