Velikonoční beránek pro celiaky
75 min.
Ingredience
- 3kusyVejce slepičí
- 150gramůCukr moučkový
- 1decilitrVoda pitná
- 2gramyMáslo čerstvé
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 250gramůMouka bezlepková
- 1kusKypřící prášek bezlepkový
- 10gramůMandle
- 10gramůOřechy vlašské
- 10gramůHrozinky
- Citrónová poleva
- 1kusVaječný bílek slepičí
- 150gramůCukr moučkový
- 2lžíceCitronová šťáva
- 0,5lžičkaKakao
- 2kusyHřebíček
- Na vymazání formy
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceStrouhanka bezlepková
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
533 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
28 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
381 mg
Cukr
49 g
Postup přípravy
- 1Loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky. Hrozinky v sítu omyjeme a necháme okapat.
- 2V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Pomalu, za stálého míchání, budeme přilévat 5 dl až 1 dl horké vody. Přilijeme rozpuštěné máslo a sladkou smetanu. Poté přes síto budeme za stálého míchání přisypávat bezlepkovou mouku s bezlepkovovým práškem do pečiva. Směs promícháme a ještě přidáme hrozinky a mandle s ořechy. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.
- 3Formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme bezlepkovou jemnou strouhankou. Těsto nalijeme do formy a dáme do předehřáté trouby na 180°C-190°C péct. Pečeme dozlatova asi 40 minut.
- 4Upečeného beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
- 5Připravíme citrónovou polevu: v misce smícháme 1 bílek se 150 g prosátého moučkového cukru a citrónovou šťávu. Vychladlého beránka polijeme polevou, čumáček zabarvíme kakaem a oči vytvoříme hřebíčky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.