Velikonoční koláč s tvarohovou a makovou náplní
85 min.
Ingredience
- Na dokončení
- 1kusVejce slepičí
- 60gramůMandle plátky
- 20gramůCukr moučkový
- Na makovou náplň
- 1decilitrMléko polotučné
- 20gramůCukr vanilka
- 60gramůCukr krupice
- 100gramůMák mletý
- 50mililitrůRum
- Na těsto
- 1decilitrMléko polotučné
- 40gramůDroždí
- 60gramůCukr krupice
- 600gramůMouka polohrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 70gramůMáslo čerstvé
- 100gramůRozinky bílé
- 0,5lžičkaSůl
- Na tvarohovou náplň
- 200gramůTvaroh jemný
- 20gramůCukr moučkový
- 2lžícePudinkový prášek - vanilkový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- Na vymazání plechu
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
624 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
26 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
4 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Mléko v kastrůlku zahřejeme na vlažné /nemůže byt horké/, rozdrobíme do něho droždí, dáme lžičku cukru. Odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek. Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem, zbylý cukr, 1/2 lžičky soli, vsypeme vanilkový cukr. V mikrovlnné troubě rozpuštěné /ale ne horké/ máslo přidáme k surovinám v misce. Rukou nebo v kuchyňském robotu ze surovin vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Před dokončením míchání dáme do těsta předem namočené a scezené rozinky a těsto už promícháme jen dřevěnou vařečkou. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout 30-40 minut.
- 2Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme vanilkový a krupicový cukr, nakonec přidáme mletý mák. Za stálého míchání povaříme 2 minuty a stáhneme z ohně. Přilijeme rum, dobře promícháme a necháme vychladnout.
- 3Tvaroh dáme do misky, přidáme cukr, pudinkový prášek, žloutek a vanilkový cukr. Vše dohromady promícháme.
- 4Vykynuté těsto přeložíme na moukou posypaný vál, rozdělíme ho na tři díly. První díl rozválíme na plát, rozložíme na něj makovou náplň, zabalíme tak, že svineme do rolády. Rozválený druhý díl naplníme tvarohovou náplní a opět zavineme. Třetí díl rozválíme, necháme volný, akorát ho zavineme do rolády. Připravené tři díly těsta položíme před sebe a upleteme na klasický cop.
- 5Do pekáče vlijeme 1 dl i více oleje, položíme do něj cop, necháme 15 minut v teple vykynout. Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do nahřáté trouby. Pečeme při 180stupňové teplotě 15 minut. Snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme dalších 25-30 minut.
- 6Po upečení necháme mírně vychladnout v pekáči, posypeme moučkovým cukrem, vybereme a necháme volně vychladnout. Po vychlazení krájíme na přiměřené krajíce, asi jako chleba.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.