Velikonoční kopřivová roláda
35 min.
Ingredience
- Bešamel
- 50gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMouka polohrubá
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 2špetkySůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- Kopřivový piškot
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
342 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
21 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
9 g
Cukr
677 mg
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
- 2Na piškot: listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce s 3 l vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
- 3Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
- 4Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.
- 5Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
- 6Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme náplní.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.