Velikonoční kopřivová roláda

35 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
342 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
21 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
9 g
Cukr
677 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejdříve si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý.
  • 2
    Na piškot: listy jarní mladé kopřivy omyjeme, dáme do hrnce s 3 l vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme, necháme okapat, potom je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a 3 žloutky. Směs dobře promícháme.
  • 3
    Ze 3 bílků vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem.
  • 4
    Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivovo-piškotového těsta píchneme špejlí, abychom zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se na špejli lepit.
  • 5
    Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první odloupneme.
  • 6
    Horký piškot s papírem zavineme do rolády. Necháme ji zavinutou asi 3 minuty, potom ji rozbalíme a naplníme náplní.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.