Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou

70 min.

Ingredience

  • Citrónová poleva
    • 100gramůCukr moučkový
    • 2lžíceCitronová šťáva
    • 2lžíceVoda pitná
    • 3lžíceMandle loupané
  • Kvásek
    • 25gramůDroždí
    • 3špetkyCukr krupice
    • 2decilitryMléko polotučné
  • Náplň
  • Těsto
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
729 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
33 g
Sacharidy
97 g
Vláknina
5 g
Cukr
33 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout.
  • 2
    Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme.
  • 3
    Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru.
  • 4
    Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
  • 5
    Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy.
  • 6
    Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
  • 7
    Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.