Velikonoční kynutý věnec s citrónovou polevou
70 min.
Ingredience
- Citrónová poleva
- 100gramůCukr moučkový
- 2lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
- 3lžíceMandle loupané
- Kvásek
- 25gramůDroždí
- 3špetkyCukr krupice
- 2decilitryMléko polotučné
- Náplň
- 100gramůOřechy vlašské
- 40gramůMandle
- 3lžíceRozinky tmavé
- 3lžíceBrusinky
- 1lžíceKakao
- 1kusCukr vanilka
- 3lžíceCukr krupice
- 2lžíceRum
- Těsto
- 400gramůMouka polohrubá
- 1kusCitrony
- 3lžíceCukr krupice
- 2špetkySůl
- 1kusVejce slepičí
- 2decilitryMléko polotučné
- 80gramůHera
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1,5lžíceMáslo jihočeské
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
729 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
33 g
Sacharidy
97 g
Vláknina
5 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Kvásek: Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, 1 dl vlažného mléka a necháme kvásek vykynout.
- 2Náplň: Do mísy posekáme vlašské ořechy a loupané mandle. Přidáme k nim omyté a okapané rozinky, brusinky, kakao, vanilkový cukr, cukr a rum. Náplň promícháme.
- 3Těsto: Do mísy prosejeme polohrubou mouku. Rozpustíme si Heru a z citronu si vymačkáme šťávu a nastrouháme citrónovou kůru.
- 4Do mouky přimícháme cukr, sůl, lžíci citrónové kůry, lžíci citrónové šťávy a žloutek. Přilijeme vlahé mléko a Heru, vše promísíme a následně těsto dobře zpracujeme. Poprášíme ho hladkou moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vykynout.
- 5Vykynuté těsto položíme na vál. Rozválíme delší placku o síle asi 2 cm. Těsto potřeme náplní a stočíme ho jako závin. Z takto zavinutého těsta vytvoříme věnec, který položíme do máslem vytřené věncové formy.
- 6Těsto necháme znovu přibližně 20 minut vykynout, poté ho dáme do předehřáté trouby. Povrch potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 190°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
- 7Mezitím si připravíme citrónovou polevu: v misce si smícháme moučkový cukr s citrónovou šťávou a vodou. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Dáme ho na mísu, poté ho pokapeme polevou a ozdobíme loupanými mandlemi.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.