Venkovské knedle s uzeným a zelím
70 min.
Ingredience
- Na vaření a polití
- 4litryVoda pitná
- 2lžíceSádlo škvařené
- Směs s uzeným masem
- 100gramůSlanina vepřová
- 200gramůKysané zelí
- 4kusyŽemle tuková
- 200gramůUzené maso vařené
- 0,5špetkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 2špetkyPepř černý mletý
- Těsto
- 340gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 3decilitryVývar z uzeného masa
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1001 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
52 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrojíme na kratší kousky. Žemle a vařené uzené maso pokrájíme na kostičky.
- 2V pánvi vysmažíme dozlatova slaninu, přidáme zelí, dochutíme cukrem, solí a pepřem. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 12 minut. Poklici odkryjeme a necháme zelí vydusit z vlastní šťávy. Poté přimícháme uzené maso.
- 3V míse promícháme hladkou mouku se solí a kypřícím práškem, přidáme 2 vejce, 1 žloutek a za stálého míchání postupně přiléváme chladný uzený vývar (přibližně podle potřeby 2-3 dl). Vymícháme hladké hustší těsto (podobné hustému kapání do polévek). Do těsta vmícháme všechny připravené ingredience: zelí se slaninou, žemle a uzené maso. Těsto dobře promícháme, mísu zakryjeme a těsto necháme odpočinout asi 30 minut.
- 4Ve větším hrnci přivedeme k varu asi 3-4 litry vody. Připravíme i misku s 2-3 dl studené vody. Malou naběračku (asi o průměru 6 cm) namočíme do studené vody a z těsta vykrojíme knedlík. Pomocí lžíce jej upravíme do kulatého tvaru a hned vhodíme do vroucí vody. Takto opatrně naházíme do vody všechny knedlíky. Vaříme je při mírné teplotě 15-20 minut podle velikosti. Občas je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vybereme je děrovanou naběračkou, dáme je na talíře, pokapeme je voňavým škvařeným sádlem a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.