Vepřová kýta se smetanou
80 min.
Ingredience
- 50gramůCibule
- 750gramůVepřová kýta
- 40gramůSádlo škvařené
- 20gramůSlanina vepřová
- 150gramůCeler bulvový
- 3špetkyPepř černý mletý
- 5kusůNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 2lžičkySůl
- 15mililitrůCitronová šťáva
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 50gramůMrkev kořen
- 50gramůPastinák
- 300mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
560 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
42 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1V pekáčku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj maso vcelku, dáme do trouby a za občasného obracení upečeme. Do masa nepícháme, aby si udrželo šťávu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku.
- 2Do pekáčku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme chvilku škvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Nyní přisypeme pokrájenou mrkev, celer a pastiňák. Jen lehce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Okořeníme solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, pekáček zakryjeme a pečeme ještě 10 minut. Pekáček odkryjeme, zaprášíme moukou, promícháme a necháme chvilku probublávat. Vyjmeme bobkový list, kuličky nového koření a ostatní prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáči. Přilijeme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, povaříme cca 1 minutu, vložíme do omáčky maso, necháme prohřát a pekáček vyndáme z trouby.
- 3Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.