Vepřové kotlety s omáčkou Mornay
65 min.
Ingredience
- 4kusyVepřové kotlety
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůStrouhanka
- 40mililitrůVoda pitná
- 4lžíceKečup
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 80mililitrůOlej rostlinný
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- Na omáčku Mornay
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceMouka pšeničná hladká
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř cayenský
- 0,5špetkaPaprika mletá sladká
- 100mililitrůVývar drůbeží
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůSýr Eidam cihla 45%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
797 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
60 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
729 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme omáčku Mornay. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme sůl, strouhaný muškátový oříšek, cayenský pepř, mletou papriku, vmícháme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji zašleháním vývaru a smetany a vymícháme hladkou omáčku. Na mírném plameni zhruba pomalu vaříme alespoň 5 minut. Poté v omáčce rozpustíme strouhaný sýr. Dobře vymícháme.
- 2Kotlety osolíme, obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji, po každé straně 2 minuty. Poté zmírníme plamen, kotlety podlijeme vodou a pod poklicí dusíme zhruba půl hodiny. Poté kotlety vložíme do pekáče, na každou kotletu vlijeme lžíci kečupu, přelijeme Mornay omáčkou, zasypeme strouhaným sýrem, zaprášíme mletou paprikou a v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr roztaví. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.