Vepřové řízky zapečené s jemnou žampionovou omáčkou
50 min.
Ingredience
- 600gramůVepřová kýta
- 1lžíceOlej olivový
- 2kusyCibule
- 300gramůŽampiony čerstvé
- 100gramůŠunka dušená
- 1hrstMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 0,5litrMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
806 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
49 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na tenké krátké proužky. Sýr nastrouháme. Maso rozkrájíme na řízky, omyjeme, osušíme, naklepeme, opepříme a osolíme.
- 2V pánvi rozehřejeme 1/2 másla a řízky na něm prudce opečeme z obou stran. V druhé pánvi na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, promícháme a přikryté pokličkou necháme dusit. Když žampiony změknou, přidáme k nim nakrájenou šunku, chvíli vše smažíme, pak posypeme moukou a opět osmahneme. Směs dobře promícháme, za stálého míchání přilijeme mléko, opepříme, osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud nevznikne hladká hustší omáčka.
- 3Zapékací mísu mírně vymastíme a dáme do ní řízky. Posypeme je nastrouhaným sýrem, polijeme vypečenou šťávou a žampionovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200°C zapečeme, až má omáčka zlatavou barvu.
- 4Nejvhodnější přílohou jsou smažené bramborové hranolky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.