Višňový tažený štrůdl

75 min.

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
382 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
16 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
2 g
Cukr
8 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyté zralé višně necháme v sítu okapat, poté je vypeckujeme a dáme do mísy. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky a odložíme je do misky.
  • 2
    Do další mísy prosejeme téměř všechnu hladkou mouku, přidáme k ní špetku soli, vejce, lžíci cukru, lžíci citrónové šťávy a 4 lžíce teplé vody a vše promícháme. Těsto dáme na zbytkem mouky pomoučený vál a rukama ho dobře propracujeme na vláčné těsto, které se nebude lepit. Uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme ho prohřát. Poté těsto rozválíme, přeneseme ho na větší čistou utěrku a pomocí hřbetů rukou ho tence vytahujeme. Posypeme ho rozdrobenými piškoty, pokropíme máslem (2 lžíce) a rozložíme na něj višně s ořechy. Před zavinováním boční okraje štrůdlu přehneme dovnitř (minimálně 3 cm). Postupně, pomocí utěrky štrůdl zavinujeme a těsto průběžně potíráme rozpuštěným máslem (2 lžíce). Opatrně ho přeneseme na plech s pečícím papírem, potřeme zbytkem másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme ho při 190°C-200°C přibližně 25-35 minut dozlatova.
  • 3
    Těsně před dopečením si v rendlíku ohřejeme 0.5 dl smetany, přidáme do ní 1/2 vanilkového cukru 1-2 lžičky rumu a promícháme. Teplý závin rumovou smetanou a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme ho teplý.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.