Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
65 min.
Ingredience
- 270mililitrůVoda pitná
- 80gramůOlej olivový
- 500gramůMouka polohrubá
- 30gramůMouka sójová plnotučná
- 60gramůCukr třtinový
- 20gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 0,5lžičkaSůl
- 20gramůDroždí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 15gramůMandle
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
512 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
18 g
Sacharidy
77 g
Vláknina
4 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme jeden žloutek a olej. Přisypeme smíchané oba druhy mouky a pudingový prášek. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího cukr.
- 2Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
- 3Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.
- 4Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto vyjmeme na moukou posypanou pracovní plochu. Vytvoříme z něj klasický mazanec a přemístíme ho na mírně vymazaný pečicí plech nebo do kulaté formy. Nahoře ho ostrým nožem rozřízneme do podoby kříže, celý potřeme rozšlehaným zbývajícím žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
- 5Mazanec pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Upečený necháme pomalu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 12. 2. 2017
Vláčný mazanec z těsta z domácí pekárny
Mazanec je opravdu vláčný, pekla jsem ho v římském hrnci. Ten je třeba před použitím ponořit na cca 20 minut do vody a před vložením těsta vnitřní část osušit a potřít olejem. Pokud je těsta více, tak se musí přetřít olejem i vnitřek horní části. Někdy stačí jen boky, aby se nakynuté těsto nepřilepilo. Připravené těsto jsem už nepotírala nahoře žloutkem a nesypala mandlemi. Chtěla jsem jen napoprvé vyzkoušet. Soli jsem dala jen o trošku méně a olej použila řepkový. Příště bych přidala ty rozinky, třeba i vanilkový cukr, citronovou kůru, případně i trochu rumu. 🙂 Mazanec jsem pekla přitrochu nižší teplotě než uvádí recept a delší dobu.Římský hrnec se vkládá do studené trouby. Ke konci pečení jsem už víko sundala.