Vločkový kvasový chléb z domácí pekárny

85 min.
Česká republika

Ingredience

    • 380mililitrůVoda pitná
    • 150gramůMouka žitná celozrnná
    • 1lžíceSušený žitný kvásek
    • 150gramůVločky pohankové bio
    • 250gramůMouka polohrubá
    • 1,5lžičkySůl
    • 2,5gramyDroždí sušené
    • 1lžičkaSezam - semena
    • 1lžičkaLněné semínko
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
246 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
3 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
8 g
Cukr
624 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
  • 2
    S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,3 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme pohankové vločky a pšeničnou polohrubou mouku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
  • 3
    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
  • 4
    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým znamením upozorní na přidání surovin, přisypeme směs semínek. Pokud pekárna sama neupozorňuje, přisypeme je 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání těsta.
  • 5
    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.