Vločkový kvasový chléb z domácí pekárny
85 min.
Ingredience
- 380mililitrůVoda pitná
- 150gramůMouka žitná celozrnná
- 1lžíceSušený žitný kvásek
- 150gramůVločky pohankové bio
- 250gramůMouka polohrubá
- 1,5lžičkySůl
- 2,5gramyDroždí sušené
- 1lžičkaSezam - semena
- 1lžičkaLněné semínko
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
246 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
3 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
8 g
Cukr
624 mg
Postup přípravy
- 1Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
- 2S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 1,3 dl vlažné vody a přidáme uzrálý kvas. Přisypeme pohankové vločky a pšeničnou polohrubou mouku. Uprostřed mouky uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
- 3Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.
- 4V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme těsto. Pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Když nás pekárna zvukovým znamením upozorní na přidání surovin, přisypeme směs semínek. Pokud pekárna sama neupozorňuje, přisypeme je 5 minut před koncem cyklu hnětení - míchání těsta.
- 5Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.