Vohrnoušky
150 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 1kusCukr vanilka
- 1kusDroždí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 80gramůMáslo čerstvé
- 300mililitrůMléko polotučné
- 60gramůCukr moučkový
- Na náplň
- 1lžíceHrozinky
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 80gramůCukr krupice
- 0,5lžíceCitronová kůra
- 1lžíceRum
- 250gramůTvaroh tučný
- 150gramůBorůvky
- Na posypání
- 60gramůCukr moučkový
- Na potření
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
607 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
24 g
Sacharidy
84 g
Vláknina
3 g
Cukr
28 g
Postup přípravy
- 1Plechy vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
- 2Mouku prosejeme do mísy, uděláme ve středu důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme několika lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Poté přidáme rozpuštěné máslo a zbylé suroviny na těsto a dobře vypracujeme. Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme a necháme na teple kynout. V průběhu kynutí 2× promísíme.
- 3V mezičase připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme s cukry, žloutkem, strouhanou citronovou kůrou, rumem a rozinkami.
- 4Vykynuté těsto vyklopíme na vál. Oddělujeme stejně velké kousky, okraje vytáhneme do stran. Doprostřed dáme tvarohovou náplň, na ni omyté a okapané borůvky. Ze stran těsto zmáčkneme, aby vznikla lodička, na jejímž vršku budou vidět borůvky.
- 5Lodičky klademe na plech, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Upečené poprášíme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.