Volovany, malé sladké ruské pirožky
50 min.
Ingredience
- 300gramůMouka polohrubá
- 180mililitrůMléko polotučné
- 70gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 20gramůDroždí
- 4,5lžíceCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 250gramůTvaroh jemný
- 3lžíceZakysaná smetana
- 1lžičkaCitronová kůra
- 2lžíceHrozinky
- 20gramůCukr vanilka
- 100gramůCukr práškový s vanilkovou příchutí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
786 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
87 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
3 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Kynuté lístkové těsto na pirožky vyrobíme z 300 g polohrubé mouky, 180 ml mléka, 70 g másla, 1 žloutku, 20 g droždí, lžičky cukru a 0,5 lžičky soli.
- 2Těsto dobře vypracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou 3-4 mm, z ní vykrájíme tvořítkem kolečka, u jedné třetiny koleček pak vykrojíme prostředek.
- 3Tvarohovou náplň připravíme z 250 g tvarohu, který smícháme se 3 lžícemi zakysané smetany, 1 žloutkem, lžičkou strouhané citronové kůry, 2 lžícemi hrozinek, 4 lžícemi cukru a 20 g vanilkového cukru.
- 4Na plech položíme pečící papír a na něj klademe na sebe vždy 2 plná a 1 vykrojené těstové kolečko, do vykrojeného prostředku klademe nádivku. Vykrojené středy z těstových koleček trochu rozválíme, naplníme zbylou náplní, přeložíme na půlměsíčky a okraje stiskneme. Naplněné půlměsíčky přidáme k volovanům na plech, který pak vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut.
- 5Hotové volovany pocukrujeme práškovým cukrem, podáváme je teplé i studené jako přílohu k čaji nebo vínu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.