Vrkoč s mandlemi
70 min.
Ingredience
- 3lžíceHrozinky
- 3lžíceMandle
- 3lžíceOřechy vlašské
- 1kusVejce slepičí
- Kvásek
- 25gramůDroždí
- 100lžičekCukr krupice
- 1,5decilitryMléko plnotučné
- Těsto
- 500gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 100gramůCukr krupice
- 1,5litryMléko plnotučné
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusCukr vanilka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1237 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
91 g
Sacharidy
216 g
Vláknina
5 g
Cukr
131 g
Postup přípravy
- 1Do skleničky rozdrobíme kvasnice, přimícháme 1 lžičku cukru a 0.5 dl vlahého mléka. Kvásek necháme vykynout. Omyjeme hrozinky, loupané mandle a vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.
- 2Do mísy nasypeme 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g cukru 1.5 l vlažného mléka, 3 žloutky, vanilkový cukr, kvásek a směs dobře promícháme. Těsto dobře propracujeme, mělo by být vláčné a hladké. Necháme vykynout.
- 3Vykynuté těsto dáme na vál, zapracujeme do něj ořechy s hrozinkami a rozdělíme je na tři díly. Každý vyválíme na váleček o průměru 5-6 cm a konce spojíme a upleteme vrkoč (cop). Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a v teple ještě necháme minimálně 25 minut kynout.
- 4Poté vrkoč dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C - 200°C přibližně 35-40 minut. Upečený vrkoč podáváme posypaný moučkovým cukrem až po vychladnutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.