Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou
225 min.
Ingredience
- 1kilogramTelecí kosti
- 1špetkaSůl
- 250gramůChřest bílý
- 1špetkaCukr krupice
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1,5litryVoda pitná
- Na knedlíčky
- 1lžičkaMaizena - kukuřičný škrob
- 150gramůKuřecí prsa
- 3lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaPepř cayenský
- 1lžičkaCitronová kůra
- 50gramůKerblík
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
137 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
6 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce vložíme telecí kosti, zalijeme je litrem a půl vody a osolíme. Počkáme, dokud kosti nepřijdou k varu, ztlumíme plamen a sebereme z povrchu vytvořenou pěnu. Vaříme 3 hodiny na mírném plameni a pokud se ještě tvoří pěna, sbíráme ji. Hotový vývar potom přecedíme přes husté síto.
- 2Bílý chřest opláchneme ve vodě. Oloupeme jej a dřevnaté konce odřízneme. Vývar vlijeme znovu do hrnce a počkáme, dokud nezačne vřít. Kousky, které jsme z chřestu odkrojili a slupky přidáme do vývaru společně se špetkou cukru a máslem. Ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni provářet vývar 15 minut. Potom pomocí děrované sběračky z vývaru odstraníme chřestové slupky a odkrojky. Naopak do hrnce vložíme výhonky bílého chřestu a necháme je ještě povařit tak, aby byly na skus, tedy asi 10 minut.
- 3Chladná kuřecí prsa nakrájená na malé kousky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Do mixéru přilijeme 3 lžíce smetany a přidáme lžičku škrobové moučky. Osolíme, přidáme bílý a cayenský pepř a nadrobno nasekanou citronovou kůru. Mixujeme, dokud směs není úplně hladká.
- 4Chřestové výhonky vyndáme pomocí děrované sběračky a vývar přes sítko přecedíme. Potom jej opět dáme o hrnce a necháme částečně vypařit.
- 5Z rozmixované hmoty vytváříme knedlíčky přibližně o velikosti olivy. Vhodíme je do vývaru a vaříme na mírnějším ohni asi 5 minut. Do polévky nakonec vsypeme nadrobno nasekaný kerblík.
- 6Vařený chřest potom můžeme použít jako předkrm nebo oblohu k masu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.