Zagorské štrukle
65 min.
Ingredience
- 2decilitryVoda pitná
- 600gramůTvaroh jemný
- 5decilitrůZakysaná smetana
- 125gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej rostlinný
- 1lžičkaSůl
- 3kusyVejce slepičí
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
594 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
41 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
1 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme 1 vejce, sůl, pár kapek oleje a postupně podle potřeby budeme přilévat vodu (1-2 dl). Vypracuje hladké tuhé těsto, které rozdělíme na dvě části a vytvarujeme bochánky, které potřeme olejem a necháme asi 20 minut odpočívat.
- 2V misce vymícháme náplň: tvaroh, sůl, rozpuštěné máslo a 2 vejce utřeme dohladka.
- 3Na vál dáme utěrku, kterou pomoučíme, a položíme na ni jeden bochánek těsta. Válečkem ho trochu rozválíme na placku a rukama vytahujeme na tenkou placku, kterou potřeme náplní, pokapeme rozpuštěným máslem a pomocí utěrky svineme závin.
- 4Takto to uděláme i s druhým bochánkem těsta.
- 5Závin nakrájíme nejlépe tupou stranou nože na špalíky - štrukle - asi 8 až 10 cm široké, okraje dobře slepíme a vkládáme je opatrně do vařící vody.
- 6Štrukle vaříme 10 minut, pak je vytáhneme, scedíme a vkládáme je na vymazaný pekáč. Pokapeme je rozpuštěným máslem a zalijeme smetanou.
- 7Pekáč vložíme do dobře vyhřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 25 minut dozlatova.
- 8
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.