Zapečená jáhlová kaše se švestkami
70 min.
Ingredience
- 200gramůJáhly - loupané proso
- 1litrVoda pitná
- 1,5litryMléko plnotučné
- 1lžičkaSůl
- 500gramůKompot švestkový
- 100gramůŠvestky sušené
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
790 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
37 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
7 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Jáhly v sítu 2x promyjeme vařící vodou (1 litr). Necháme je odkapat, pak je dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem mléka, přidáme sůl (1 lžičku) a za občasného promíchání pomalu uvaříme kaši. Vaříme ji 30 minut.
- 2Mezitím si scedíme švestkový kompot, šťávu zachytíme a švestky necháme odkapat. Omyjeme vypeckované sušené švestky.
- 3Když je jáhlová kaše uvařená, promícháme ji se sušenými švestkami a dáme ji do zapékací mísy, kterou jsme vymazali 2 lžícemi másla. Ve smetaně si rozkvedláme vejce s lžicí cukru a kaši zalijeme.
- 4Dáme ji zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30 minut dozlatova.
- 5Upečenou jáhlovou kaší dáme na talíře, ozdobíme je kompotovanými švestkami a každou porci kaše polijeme šťávou z kompotu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.