Zapečená zelenina se smetanou

80 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
567 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
51 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mrkev a kedlubnu oloupeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s 1 litrem osolené vody chvilku povaříme. Z chřestu odstraníme dřevnaté konce a před dokončením vaření ho přidáme spolu s hrachovými lusky do hrnce, povaříme ještě asi 5 minut, zeleninu scedíme, přisypeme scezenou kukuřici, osolíme, zlehka promícháme a necháme okapat. Do kastrůlku rozdrobíme kostku bujónu, zalijeme ji 1 litrem vařící vody, kterou připravíme ve varné konvici a promícháme.
  • 2
    V pánvi zahřejeme 150 g másla, přimícháme mouku a za stálého míchání restujeme. Stálým mícháním pokračujeme a přiléváme vývar, až vzniklý bešamel přivedeme k varu, poté zalijeme smetanou, necháme probublat, stáhneme z ohně, vmícháme nastrouhanou goudu, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chutě dochutíme solí, přidáme bílý pepř a ještě jednou důkladně promícháme.
  • 3
    Zapékací mísu dobře vymažeme zbylým máslem, na dno nalijeme připravený bešamel, potom vysypeme uvařenou zeleninu a zase zalijeme zbylým bešamelem. Zapékací mísu vložíme do předem nahřáté trouby, kde zeleninu zapékáme přibližně 40 minut. Upečenou zeleninu vytáhneme z trouby, přikryjeme, na 10 minut necháme odpočinout a potom krájíme úhledné porce, které pokládáme na talíře a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.