Zapečená zelenina se smetanou
80 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- 500gramůMrkev kořen
- 200gramůChřest zelený
- 200gramůKedlubna
- 250gramůKukuřice cukrová nakládaná
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaSůl
- 500gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůHrachové lusky
- 3decilitryMinerální voda perlivá
- 1kostkaBujón zeleninový
- 250gramůGouda
- 1lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaPepř bílý
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
567 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
51 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Mrkev a kedlubnu oloupeme, nakrájíme na kousky a v hrnci s 1 litrem osolené vody chvilku povaříme. Z chřestu odstraníme dřevnaté konce a před dokončením vaření ho přidáme spolu s hrachovými lusky do hrnce, povaříme ještě asi 5 minut, zeleninu scedíme, přisypeme scezenou kukuřici, osolíme, zlehka promícháme a necháme okapat. Do kastrůlku rozdrobíme kostku bujónu, zalijeme ji 1 litrem vařící vody, kterou připravíme ve varné konvici a promícháme.
- 2V pánvi zahřejeme 150 g másla, přimícháme mouku a za stálého míchání restujeme. Stálým mícháním pokračujeme a přiléváme vývar, až vzniklý bešamel přivedeme k varu, poté zalijeme smetanou, necháme probublat, stáhneme z ohně, vmícháme nastrouhanou goudu, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chutě dochutíme solí, přidáme bílý pepř a ještě jednou důkladně promícháme.
- 3Zapékací mísu dobře vymažeme zbylým máslem, na dno nalijeme připravený bešamel, potom vysypeme uvařenou zeleninu a zase zalijeme zbylým bešamelem. Zapékací mísu vložíme do předem nahřáté trouby, kde zeleninu zapékáme přibližně 40 minut. Upečenou zeleninu vytáhneme z trouby, přikryjeme, na 10 minut necháme odpočinout a potom krájíme úhledné porce, které pokládáme na talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.