Zapečené hřebenatky
45 min.
Ingredience
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 800gramůHřebenatka
- 1kusVejce slepičí
- 10gramůCukr krupice
- 10gramůTymián čerstvý
- 100mililitrůVývar rybí
- 20mililitrůDolin - Vermouth
- 20gramůMáslo čerstvé
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
306 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
11 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
681 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Ostřím nože otevřeme hřebenatky a vyřízneme bílé i oranžové části (oříšek a korál). Opláchneme je rychle pod tekoucí vodou a bílé části překrojíme podélně na poloviny. Prázdné mušle si uschováme.
- 2Do hrnečku vyklepneme celé vejce, přidáme oba žloutky a cukr. Metličkou vše promícháme a přilijeme rybí vývar, přidáme špetku soli a špetku mletého pepře. Postavíme hrneček do vody ve větším hrnci, dáme větší hrnec na oheň a ve vodní lázni metlickou šleháme obsah, dokud omáčka téměř nezdvojnásobí objem, ale nenecháme ji nikdy vařit.
- 3Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm za občasného zamíchání osmažíme hřebenatky. Přidáme omytý a osušený tymián, přilijeme vermut a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Přidáme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře.
- 4Do každé prázdné mušle dáme trochu připravené omáčky, navrch dáme lžíci hřebenatek a zalijeme je zbývající omáčkou. Mušle rozložíme na pečicí plech a vložíme ho na 2-3 minuty do trouby předehřáté na maximum, aby se omáčka na povrchu mírně zapekla. Po vytažení z trouby hotový pokrm ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.