Zapečený fenykl se sýrovou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 4kusyFenykl sladký - hlíza
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 200gramůMascarpone
- 4lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 150gramůŠunka parmská
- 4kusyRajčata
- 1kusŠalotka
- 1špetkaCukr krupice
- 5gramůMáslo čerstvé
- 2špetkyPepř černý mletý
- 5špetekSůl
- 1lžíceOlej olivový
- 20mililitrůGrappa
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
336 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
26 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očistíme fenykl. Nať položíme stranou, hlízy omyjeme a rozpůlíme. Lístky otrháme od stonků.
- 2Přivedeme k varu osolenou vodu s citronovou šťávou a ve vroucí vodě fenykl vaříme 5-10 minut. Předehřejeme troubu na 225 °C.
- 3Smícháme dohromady mascarpone se smetanou a grappou. Parmskou šunku nakrájíme na proužky, které vmícháme do mascarpone a směs okořeníme solí a pepřem.
- 4Nakrojíme křížem rajčata a přelijeme vroucí vodou. Tím se budou lépe loupat. Oloupaná rajčata rozpůlíme a zbavíme semen. Dužinu nakrájíme na kostky. Oloupeme šalotku, nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme na horkém oleji. Přidáme kostky rajčat a ochutíme cukrem, solí a pepřem.
- 5Fenykl nakrájíme na kostky a položíme na rajčata do vymaštěné zapékací mísy. Tyto dvě vrstvy přikryjeme sýrovo-šunkovou směsí a zapékáme asi 10 minut.
- 6Nákyp servírujeme obložený fenyklovými lístky a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.