Zapékaný květák s vejcem
90 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyKvěták
- 4litryVoda pitná
- 1lžičkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 150gramůSýr Parmezán
- 3kusyVejce slepičí
- 1decilitrOlej slunečnicový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
435 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
32 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje.
- 2V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky.
- 3Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem.
- 4Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut.
- 5Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.