Závin s ořechovou nádivkou
75 min.
Ingredience
- 10gramůMáslo čerstvé
- 35gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaSůl
- 15gramůDroždí
- 1špetkaVanilka mletá
- 1špetkaCitronová kůra
- 0,13litrSmetana 33% (šlehačka)
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Náplň
- 0,17litrVoda pitná
- 120gramůCukr moučkový
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaVanilka mletá
- 1kusHřebíček
- 210gramůOřechy vlašské
- 0,5kusCitrony
- Na vymaštění potření
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
925 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
45 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
7 g
Cukr
32 g
Postup přípravy
- 1Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutek, vejce, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vše třeme cca 15 minut. Přidáme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru a mouky. Přilijeme vlažnou smetanu, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout na teplém místě.
- 2Mezitím připravíme náplň. Svaříme vodu s cukrem, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, skořici, vanilku, utlučený hřebíček, strouhané ořechy a za stálého míchání necháme ztuhnout.
- 3Těsto rozválíme na tenký obdélník, potřeme ořechovou nádivkou, zatočíme do závinu, přemístíme na vymaštěný plech a necháme znovu vykynout.
- 4Potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.