Závin tažený
95 min.
Ingredience
- Náplň
- 1šálekStrouhanka
- 1šálekCukr krupice
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1,5kilogramyJablka
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSádlo škvařené
- 1kusVejce slepičí
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,13litrVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
524 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
12 g
Sacharidy
100 g
Vláknina
7 g
Cukr
50 g
Postup přípravy
- 1Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem zčásti rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 na kousku másla opraženou strouhanku, poklademe na plátky nakrájenými jablky, pocukrujeme a těsto balíme od naplněné strany. Volnou třetinu těsta pokapeme máslem, aby těsto lístkovalo. Pomocí ubrousku přenesem závin na pomaštěný plech, potřeme máslem, stejným způsobem připravíme i druhý závin.
- 2Záviny pečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut. Závin podáváme teplý, pocukrovaný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.